12 år i elitesport havde de færreste jævnaldrende set komme. Seniorkarrieren startede da også med en konkurs i 1. divisionsklubben Ikast, der vist aldrig nåede at hente et eneste point, inden de lukkede. Sidenhen gik turen retur til barndomsklubben Bjerringbro-Silkeborg, hvor han fik sin Champions League-debut som 20-årig. Nu sidder Fredrik Schilling på den anden side af bordet og reflekterer over de 12 år, han har brugt som professionel håndboldspiller. Syv af dem har venstrefløjen brugt i Århus Håndbold.
”Da valget så endte på Århus Håndbold, har historien jo bare gået sin gang, og nu sidder vi her syv år senere. Det er jo vanvittigt at tænke på, at der lige skulle gå syv år. Det havde jeg jo ikke den vildeste ide om, da jeg første gang trådte ind til træning herude i hallen. Når jeg sidder og kigger tilbage på min tid som håndboldspiller, så har jeg selvfølgelig fået nogle oplevelser, som er fuldstændig unikke at tænke på,” siger Fredrik Schilling.

For Fredrik Schilling har officielt spillet sin sidste kamp som professionel håndboldspiller. Faktisk skal vi et stykke tilbage i kalenderen for at finde den kamp, der endte med at blive hans sidste. En fredag aften på Mors, hvor han scorede tre mål på tre forsøg. Håndboldskoene stilles nu på hylden for venstrefløjen, der har været et kendt ansigt på VORES HOLD siden sommeren 2014. Lidt atypisk bliver karrieren indstillet midt i en sæson, hvor skader og sygdomsforløb i de seneste to sæsoner har forfulgt Fredrik Schilling.
”Den første plan var heller ikke, at det skulle være nu, men til sommer. Men jeg må også bare være ærlig at sige, de sidste to sæsoner med sygdomsforløb og skader har sat rigtig mange tanker i gang, og måske fremskyndet processen, og hvad der egentlig var planen i første omgang. Jeg har mærket efter på mig selv og sagt, at jeg var klar til det nu, og det føles naturligt. Derfor tog jeg også selv dialogen med klubben, og er glad og taknemmelig for, at de har bakket mig op hele vejen, da jeg kom og foreslog det første gang for et år siden.”

Mens det bliver farvel til håndboldbanen, bliver det langt fra farvel til hverken håndbold eller Århus Håndbold. Fredrik Schilling tiltræder i stillingen salgschef i Århus Håndbold og bliver samtidig en del af det sportslige team bag VORES HOLD. At forfremmelsen falder netop på Fredrik Schilling er langt fra tilfældigt, fortæller bestyrelsesformand Jørgen Noes.
”Fredrik har i flere år vist sit værd på kontoret, og da konstellationen kom på bordet, lå det lige til højrebenet. Vi greb derfor muligheden for at holde på en meget kvalificeret mand. Fredrik bidrager med kontinuitet til vores organisation, og vi er glade for at kunne hjælpe ham videre i næste fase af hans karriere. Derudover bliver han også et bindeled mellem holdet og administrationen, hvor han sammen med Peter Bredal bliver en del af den sportslige ledelse.”

Cheftræner Erik Veje er også glad for, at den nu tidligere venstrefløj fortsætter i Århus Håndbold, om end han skal tænkes ud af de taktiske løsninger på banen. Erik Veje har igennem Fredrik Schillings syv år i klubben stået i spidsen for holdet. De rosende ord om venstrefløjen falder let, og cheftræneren beskriver ham som en meget betydningsfuld mand både på og udenfor banen.
”Han har været en rigtig dygtig spiller, som har været utrolig værdifuld. Han er altid i godt humør og altid med, både når der skal strammes op, og når der skal laves fest. Schilling er derudover en klog fyr. Han har mange holdninger og er god til at tænke sammenhænge ind. Så alt i alt er det kun en gevinst for os, at han stadig er med omkring holdet.”
Der er ikke mange håndboldspillere i den danske liga, der har spillet i den samme klub i lige så mange år, som Fredrik Schilling har været i Århus Håndbold. Den syvende blev den sidste, alligevel fortsætter han i selvsamme klub, og med god grund, fortæller han selv.
”Jeg kan sige det samme, som jeg sagde første gang, jeg forlængede min kontrakt. Jeg har altid været glad for at være i Århus Håndbold, og klubben har fra start betydet meget for mig, og senere hen også for min familie. I og med at jeg har haft to roller i klubben og ved lidt om, hvad der ligger bagved en håndboldklub, så har jeg også fået et anderledes forhold til Århus Håndbold. I min tid som ansat på kontoret har jeg følt, at jeg har bidraget, og jeg har en masse tanker om, at jeg gerne vil prøve at give lidt tilbage til klubben. Derfor synes jeg, det er meget nærliggende at fortsætte min civile karriere her, når min sportskarriere stopper.”

Nu bliver Fredrik Schilling på fuldtid en del af administrationen på Århus Håndbold-kontoret, og han glæder sig til at tage fat på arbejdet, uden at skulle passe det ind mellem styrketræning og harpiks.
”Jeg kommer til at fortsætte den gode dialog, vi har med alle vores samarbejdspartnere i klubben. Jeg glæder mig til at bruge endnu mere tid på at pleje dem, både vores eksisterende, men også komme ud og finde nogle nye sponsorer, som synes, det kunne være fedt at være med. For vi har rigtig mange fede ting at byde på. Drømmescenariet for mig er, at vi får en sund og bæredygtig klub, og vi bliver ved med at lægge lag på og udvikle os hvert år, økonomisk såvel som sportsligt. Det håber jeg at kunne bidrage med.”

Selvom tiden fremover stadig skal fyldes ud med håndbold, så bliver det et vemodigt farvel til håndboldbanen, fortæller Fredrik Schilling. Han er stolt af sine præstationer igennem de seneste 12 år, men ser også frem til at følge holdet på sidelinjen fremover.
”Jeg kommer selvfølgelig til at savne gutterne på holdet og stemningen i omklædningsrummet. Efter så mange år, har jeg fået bekendtskaber, som fortsætter resten af livet. Jeg vil også gerne sige tag for kampene til alle mine med- og modspillere gennem de sidste 12 år. Ikke mindst tak til de trænere, som har troet på mig, og har hjulpet mig med hele tiden at udvikle mig. En stor tak skal også lyde til alle de frivillige og sponsorerne bag, især i Århus Håndbold, som bidrager stort til klubben.”