”Det var sådan, det startede. I virkeligheden ved en tilfældighed, fordi vi kom i hallen”
Jan Børjesson, bestyrelsesformand i Århus Håndbold fra 2001-2015

Jan Børjesson kom ofte i Bellevuehallen, fordi han godt kunne lide at følge med i sport og i særdeleshed håndbold. Det førte ved tilfældigheder til, at han i 15 år besatte posten som bestyrelsesformand for den dengang nystartede klub Århus GF. De 15 år i klubben bød på både opture og nedture og en tid, han ikke vil være foruden, selvom det oftest bød på mange, mange timer med håndbold i hovedet.

”Jeg boede i Risskov og kom ofte i Bellevuehallen, hvor Århus Håndboldklub spillede. Jeg havde egentlig ikke noget med holdet at gøre, men blev spurgt, om jeg ikke ville hjælpe spillerne, fordi de skulle gå ned i løn. Klubben havde det heller ikke godt hverken økonomisk eller sportsligt, hvor de lå til nedrykning. Så Henrik Jacoben, Henrik Løvschall og jeg blev hevet ind og hjalp med at finde økonomi til at køre sæsonen færdig. Her kunne vi godt se, at det måske ikke så så godt ud, men den daværende ledelse mente, at de havde styr på tingene. Men efter kort tid, ville de alligevel gerne have lidt hjælp. Oprindeligt var tanken, at vi bare skulle hjælpe dem i gang og så være ude af det igen. Henrik Jacobsens kone Pia, der nu er hovedsponsor i klubben, ringede til mig og spurgte, hvornår det her stoppede, fordi vi brugte alt vores fritid på det. Jeg forsikrede hende dog om, at vi snart ville være ude af det igen; enten ville projektet være lukket, fordi det ikke lykkedes at lave et fælles hold ellers ville projektet få succes og nogle andre ville tage over. Sådan gik det ikke helt, jeg blev formand de næste 15 år, og Henrik blev direktør i rigtig mange år, før han skiftede til Dansk Håndboldforbund. Det har vi grint meget af i løbet af årene, men det var sådan det startede. I virkeligheden ved en tilfældighed, fordi vi kom i hallen.”

Projektet lykkedes nemlig for de tre herrer. Klubfællesskabet mellem de fire klubber AGF, VRI, Brabrand og Aarhus KFUM blev en succes. Århus Håndboldklub undgik derudover direkte nedrykning til 1. division, og således var Århus GF klar til at spille i ligaen i 2001/2002. Succesen bag kulissen bestod i en ledelse baseret på frivilligt arbejde, og en stor opbakning til projektet fra byen.
”I det hele taget var det hele på frivillig basis med en bestyrelse, der var meget aktive sammen med forskellige udvalg, der også var med; sportsudvalget, økonomiudvalget, sponsorudvalget og et arrangementsudvalg. Derudover oplevede vi enorm stor interesse og opbakning til projektet, hvor det er svært at få nogle til at komme ud af busken i dag. Flere ringede uopfordret og ville gerne hjælpe økonomisk. Så vi oplevede rigtig stor opbakning, og alle synes jo, det var en god ide, at Aarhus forenede kræfterne og prøvede at konkurrere med de andre byer,” fortæller Jan Børjesson.

Lige siden har Århus GF, og nu Århus Håndbold, spillet med i landets bedste række, hvor de både har vundet sølv og bronze, men også været med i den mindre sjove ende, nedrykningsspillet. Det er dog vigtigt at fastholde elitehåndbolden i Østjylland, selvom resultaterne ikke altid følger med, mener den tidligere bestyrelsesformand.
”Det er vigtigt, at Aarhus kan tilbyde indbyggerne en bred palette af kultur- og sportsbegivenheder. Det er med til at gøre byen attraktiv, og det gælder jo også på sportens område. Det er vigtigt, at der sker noget, og der er noget at kigge på for dem, der vil underholdes.”

Med 15 år i professionel sport har Jan Børjesson været med på både godt og ondt. Fra den spæde begyndelse hvor opbakningen var stor, men han har også været med, når det har set knap så sjovt ud, og fremhæver blandt andet finanskrisen, som en af de lidt større pukler.
”I den periode, hvor finanskrisen kommer, og det ender med, at vi træder ud af Aarhus Elite, det var tungt økonomisk. I starten havde vi altid et lille overskud, når sæsonen var ovre, men lige pludselig begyndte tallene at blive røde. Indtægterne kunne ikke længere opretholdes, udgifterne blev for store, og så blev der hele tiden alt for meget arbejde med at prøve at få økonomien til at hænge sammen. Det er nu altid lykkedes, men det var selvfølgelig nogle af de knap så sjove ting. Derudover var de få gange, vi ikke nåede slutspillet, heller ikke sjove.”

Jan Børjesson vil dog helst huske de lidt sjovere perioder i klubben og fremhæver blandt andet tilknytningen af nuværende cheftræner Erik Veje tilbage i 2003 samt alle bekendtskaberne, som han har fået i årenes løb. I starten hentede klubben flere udenlandske spillere, hvor Jan Børjesson også ser glædeligt tilbage på det arbejde. Oftest foregik det nemlig med en gåtur, hvor partnerne så hinanden lidt an inden en eventuel underskrift. Specielt en sæson springer dog frem i hukommelsen hos den tidligere bestyrelsesformand, 2005.
”På det økonomiske var det et stort øjeblik, da vi landede den første hovedsponsorkontrakt med GF Forsikring i 2005. Det var stort, at vi kunne lave en kontrakt, hvor tallet var syvcifret. Men ellers var det selvfølgelig det sportslige, og der må man også sige 2005, hvor vi spiller DM-finale. Det var et stort øjeblik med en fyldt arena, og hvor vi starter med at vinde, men desværre taber de to efterfølgende opgør. Så er der selvfølgelig også sæsonen 12/13, hvor vi endelig fik en titel og vandt pokalmesterskabet ved at slå Skjern med et enkelt mål. Det er jo det, man går efter. At prøve at komme til tops sportsligt.

Jan Børjesson takkede af i 2015 efter 15 år som bestyrelsesformand i Århus Håndbold. Han er dog stadig en stor del af klubben og er nu formand for Støtteforeningen – Århus Håndbold